Kinderen op jullie bruiloft? Wat te doen?

twee kinderen zoenen en doen het bruidspaar na

Hebben jullie zelf jonge kinderen op jullie bruiloft? Of staan er veel op jullie gastenlijst? Wat kun je doen met kinderen zodat het voor iedereen leuk word op jullie bruiloft. Het kan soms best een uitdaging zijn, want hoe kun je het zo organiseren dat de kinderen een geweldige dag hebben en zich niet gaan vervelen? Met deze tips help ik je graag aan leuke ideeën.

Kinderen zorgen vaak voor leuke onverwachte en verrassende momenten. Ze staan als eerste bij de taart en limonade, komen als eerste rennend naar het bruidspaar om te knuffelen en gapen tijdens een ceremonie is ook niet vreemd voor ze. In mijn werk als bruidsfotograaf hou ik ze altijd in de gaten. Soms doen ze het bruidspaar na wat ook weer heel vertederend is.

 

Inventariseer eerst het aantal kinderen

Inventariseer als eerste hoeveel kinderen er op de gastenlijst staan en in welke leeftijd. Zijn ze er de hele dag? Of alleen een gedeelte van de dag? Kies een trouwlocatie uit waar de kinderen lekker kunnen buiten spelen of waar ruimte is om iets te organiseren voor ze.

 

Kinderhoek

Zorg voor een aparte kinderhoek voor de kinderen. Een plek voor hun zelf. Een plek waar ze heen kunnen als ze even geen zin hebben of willen liggen. Zorg hier bijvoorbeeld voor kleurplaten, speelgoed, boekjes of lumen bandjes. En voor de iets oudere kinderen een hangplek van kussens waar ze kunnen gamen, muziek luisteren of chillen met elkaar.

 

Zorg voor een oppas

Als je een oppas inhuurt op je bruiloft dan kan die voor de kinderen zorgen. Zo hebben de kinderen ook hun eigen feestje. Een oppas doet vaak spelletjes met ze en geeft ze de hele dag aandacht die ze graag willen. Er zijn speciale oppas nanny’s voor bruiloften. Een absolute aanrader als je veel kinderen verwacht.

 

kinderen op je bruiloft

Huur een springkussen

Een springkussen is voor de kleine kinderen absoluut een aanrader. Ze kunnen zich echt uren vermaken op zo’n kussen. Je hebt ze in allerlei formaten en kleuren en je kunt zelfs speciaal voor je bruiloft een wit springkussen huren. Zo past het zeker bij je bruiloft thema.

 

Candy table / Snoepbuffet / Sweet tables / IJsjes kar

Een snoepbuffet is altijd goed bij kinderen, maar ook voor de volwassenen. Je kunt er van alles op zetten wat kinderen lekker vinden. Natuurlijk mogen hier ook best gezonde dingen op staan. Je kunt er ook een activiteit voor de kinderen van maken. Bijvoorbeeld dat ze cupcakes kunnen decoreren of snoeptaarten kunnen maken.

Ook een ijskar doet het goed in de zomer. De kinderen mogen hun eigen ijsje scheppen en decoreren met spikkels of chocolade. Overigens word er vaak ook gebruik van gemaakt door de ouders, want midden in de zomer een lekker ijsje op een bruiloft kan niemand weerstaan.

 

Geef kinderen een belangrijke taak op je huwelijk

Ook kinderen vinden het geweldig om speciaal te zijn. Geef ze daarom een bijzondere taak op je bruiloft. Bijvoorbeeld tijdens de ceremonie. Je kunt ze je je sleep van je jurk laten vasthouden, bloemen laten strooien, de ringen brengen, met de hamer laten slaan na het ja-woord, een handtekening zetten op de kindergelofte en hoe leuk is het als ze na de ceremonie mogen toeteren en bellen blazen als het bruidspaar door een erehaag loopt. Check dit wel even bij de locatie. Op sommige locaties mag je geen confetti, ballonnen en/of bellenblaas gebruiken.

 

kinderen dragen de trouwjurk van hun moeder

Grabbelton

Maak een grabbelton met allemaal kleine cadeautjes voor de kinderen. Als ze zich gedragen mogen ze elk uur een cadeautje uit de ton halen. Natuurlijk kun je ook gepersonaliseerde cadeautjes kopen en die gewoon geven in plaats van grabbelen. Zo hebben ze elk uur iets nieuws om mee te spelen.

 

Maak een trouw puzzel/raadsel/sommen boek

Maak een eigen opdrachten boek vol met puzzels, raadsels en sommen over de trouwdag. Leuk om zelf van te voren mee bezig te zijn en tijdens de huwelijksdag geeft het de kinderen wat te doen. Bijvoorbeeld: De leeftijd van de bruidegom min de leeftijd van de bruid is…….. Of hoeveel rozen zitten er in het bruidsboeket……. Wat is de naam van de ringendrager…….. In wat voor auto kwam het bruidspaar aan? enz enz. Degene die alles goed heeft ingevuld kan bijvoorbeeld een cadeau winnen die je van te voren koopt.

 

Wegwerpcamera’s

Deze tip komt dan van mij als fotograaf. Want hoe leuk is het om kinderen met fotografie bezig te laten zijn. Zo kom ik zelf af en toe ook nog op de foto 😉 Neem een aantal wegwerpcamera’s en zorg dat alle kinderen op jullie bruiloft een leuk pakketje krijgen met een foto opdrachtkaart. Degene die als eerste alle opdrachten heeft gefotografeerd, krijgt bijvoorbeeld een extra groot stuk taart of een cadeau uit de grabbelton. Hoe ontzettend leuk! Je kunt eventueel meerdere opdrachtkaarten maken zodat ze door de dag heen foto’s kunnen maken. Je zult achteraf hele leuke foto’s gaan zien vanuit hun eigen kikkerperspectief. Soms doen ze extra gek en heb je achteraf zeker nog wat te lachen.

 

En als laatste……

Deze tip ligt misschien een beetje voor de hand, maar is wel de belangrijkste! Laat ze lekker hun gang gaan! Kinderen gedragen zich relaxt als de omgeving dat ook is. Zorg dat ze het leuk hebben en stop ze af en toe wat toe.

Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt en mocht je zelf nog leuke ideeën hebben die zeker niet mogen ontbreken laat het me dan zeker weten. Dan zet ik die erbij voor andere bruidsparen.

Heel veel plezier op je bruiloft!