7 Tips voor een groepsfoto op je bruiloft

groepsfoto op kasteel amerongen

Tips voor een groepsfoto op jullie bruiloft.

In ruim 20 jaar huwelijken heb ik al heel wat trends voorbij zien komen wat betreft groepsfoto’s. Trouwfotografie veranderd door de jaren heen, echter zie ik bij de groepsfoto’s dat men vooraf de foto’s speels en gek wil maar op de bruiloft zelf toch liever voor de traditionele versie gaat. Daarom heb ik een aantal tips voor je opgeschreven voor de groepsfoto op je bruiloft.

Mijn advies aan bruidsparen is: Denk vooraf na over wat je wilt! Voor ouders en opa’s en oma’s is het vaak leuk om een traditionele foto te hebben die ze thuis kunnen ophangen, maar dat hoeft natuurlijk niet bij alle gasten.

Natuurlijk maak ik door de dag heen van jullie gasten spontane foto’s, maar een foto met al je vriendinnen of vrienden is natuurlijk ook leuk om over een aantal jaar op terug te kijken.

Wat betreft planning past het niet altijd in het schema van bruidsparen omdat er nog geen rekening mee gehouden is.

Hoe kun je het nou het beste aanpakken om te zorgen dat je genoeg tijd hebt voor de groepsfoto’s? Hoe kun je er voor zorgen dat dit gedeelte snel en soepel verloopt?

 

1. Maak vooraf een lijstje met groepsfoto’s:

Begin met een lijstje maken van welke combinatie’s je graag op de foto wil. Bespreek dit vooral samen wat waarschijnlijk willen jullie soms andere combinatie’s. De meest voorkomende combinatie’s zijn:

  • Bruidspaar + Familie bruid
  • Bruidspaar + Ouders bruid
  • Bruidspaar + Familie bruidegom
  • Bruidspaar + Ouders bruidegom
  • Bruidspaar + Opa’s en Oma’s
  • Bruidspaar + Getuigen
  • Bruid+ Vriendinnen bruid
  • Bruidegom + Vrienden bruidegom
  • Alle gasten bij elkaar

 

2. Hoe lang duurt het ongeveer? Een veelgestelde vraag.

Hou er rekening mee dat gemiddeld elk groepje ongeveer 3 minuten duurt. Dus als je 10 groepjes hebt bedacht kost het je ongeveer een half uur aan tijd. En met 20 groepjes ben je dus al snel een uur bezig. Voor een groepsfoto met al je gasten moet je gemiddeld rekening houden met 15 minuten, afhankelijk van het aantal gasten en waar de foto gemaakt kan worden.

3. Bespreek je de groepsfoto’s voor je bruiloft met je fotograaf.

Mail je lijst even naar je fotograaf, zodat deze kan kijken wat jullie bedacht hebben. Ik kijk altijd graag mee met het bruidspaar en kan dan ook nog eventueel tips geven. Houd er ook rekening mee dat het voor jullie als bruidspaar lopende band werk word als je lijstje te lang word. En na 10x lachen kun je geen spontaniteit meer verwachten en word het voor jullie ook saai

Daarnaast is het ook van belang om even de relationele sfeer van het gezin door te nemen. Ik ken jullie familie niet en wellicht zijn er echtscheidingen of andere dingen die ik moet weten zodat we geen ongemakkelijke momenten op jullie trouwdag hebben.

4. Locatie en planning voor de groepsfoto

Mocht het in je planning passen zou ik adviseren om er bijvoorbeeld twee momenten van te maken op de dag als je lijst toch te lang word. Bijvoorbeeld in de ochtend als directe familie zoals ouders al aanwezig zijn en dan in de middag nog een moment voor de rest. Dan word het minder snel saai.

Denk na over de fotolocatie en bespreek deze met je fotograaf.

5. Ceremoniemeester

Heb je een ceremoniemeester op je trouwdag, dan kan deze tijdens de foto’s de fotograaf assisteren. Vergeet je lijstje dus niet te delen met de ceremoniemeester. Hij/zij kan vast het volgende groepje bij elkaar zoeken voor de foto. Op die manier gaan we het snelst door jullie lijstje heen. Heb je geen ceremoniemeester, vraag dan iemand van jullie daggasten en geef die dan het lijstje.

6. Welke volgorde is handig?

Het is handig als je eerst mensen op de foto zet die slecht ter been zijn. Deze kunnen dan weer rustig gaan zitten. Gevolgd door kinderen, die over het algemeen weinig geduld hebben. Soms is het ook handiger om kinderen als laatste te doen, dan zijn niet alle ogen op ze gericht en luisteren ze over het algemeen beter. Jullie kennen de kinderen beter dan ik, in ieder geval iets om rekening mee te houden.

7. Groepsfoto met alle gasten

Wil je een groepsfoto met alle gasten? Je kan iedereen naast elkaar zetten, maar het is ook mogelijk om het wat losser te maken door bijvoorbeeld met confetti te strooien of iedereen een champagneglas in handen te geven, ook ballonnen op de achterste rij doen het goed. Op die manier kun je een wat spontanere foto maken. Natuurlijk kunnen jullie elkaar ook kussen tussen de gasten. Een andere optie is iedereen in een figuur te plaatsen, maar dit kost wel even wat tijd voor iedereen goed staat. Vaak is het ook afhankelijk van het aantal mensen die op de foto moeten en wat er beschikbaar is bij de lokatie. Trap of een raam van bovenaf. Ook het licht is bijvoorbeeld heel belangrijk. Waar staat de zon? Je wilt ook niet dat iedereen staat te knijpen met zijn/haar ogen.

In de corona tijd hebben we vaak een groepsfoto gemaakt van bovenaf. Ieder gezin blijft op 1,5 meter  en doordat ik de foto van bovenaf maak zie ik iedereen op de foto alsof jullie bij elkaar en naast elkaar staan.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met deze tips voor een groepsfoto op je bruiloft. Wil je meer weten over groepsfoto’s, neem dan vooral contact met me op, want ik heb er door de jaren heen heel veel gemaakt.

 

groepsfoto bruidsmeisjes en bruidegom op eerbeek trouwfotograaf

Groepsfoto bruiloft Huis ter Duin Noordwijk